MakeHealth

MakeHealth helpt cliënten, professionals, ziekenhuizen, ontwerpers, kunstenaars en ondernemers bij het zelf maken van (technische) zorgoplossingen voor vragen van cliënten en professionals.


In de zorg is er niet altijd een passend antwoord op een praktische vraag van patiënten, zorgverleners of anderen. Nieuwe technologie zoals 3D-printen biedt kansen om toepassingen op maat te maken. Waag Society’s Creative Care Lab heeft samen met onderwijs-, overheids- en zorgpartners het initiatief genomen voor MakeHealth.

Binnen MakeHealth werken patiënten, zorgprofessionals (in opleiding), ziekenhuizen, (jonge) ontwerpers en kunstenaars, en zorgondernemers samen aan het zelf maken van zorgoplossingen. Hierbij staat een probleem of behoefte centraal van een patiënt of zorgprofessional. De werkwijze, tekeningen en inzichten om tot een werkende oplossing te komen worden online gedocumenteerd en gedeeld. Hiermee zijn andere gebruikers in staat om deze oplossingen in hun eigen omgeving te maken en aan te passen. Daarnaast wordt binnen meet-ups het publieke debat gevoerd over de (on-)mogelijkheden van en grenzen aan maakbare zorg met behulp van nieuwe digitale technologie.

Resultaten

Resultaten:

  1. Een netwerk van makers die met behulp van nieuwe digitale technologie oplossingen voor de zorg maken, gebaseerd op vragen van de eindgebruikers. Elkaar ontmoeten en kennis uitwisselen gebeurt via de meetups MakeHealth
  2. Een online platform Openthings waarop de ontwerpen worden gedeeld. Deze ontwerpen kunnen worden gedownload, aangepast en weer worden gebruikt door derden;
  3. Het maken van oplossingen in transdisciplinaire teams met eindgebruikers, ontwerpers, ontwikkelaars en zorgprofessionals. 


In de media

E-zine interview:
Technologie in de zorg: een oplossing en uitdaging

Onderwijsaanbod

Werken aan een groter aanbod binnen zorgonderwijs over Zorg & Technologie. Zorgverleners (zowel wo, hbo als mbo) krijgen in hun opleiding nauwelijks te maken met mogelijkheden van technologie. Eenmaal werkzaam in de praktijk is er een 'technologieangst' in plaats van te kijken naar de mogelijkheden tot ondersteuning van zorgprofessionals.