‹ Terug naar alle koplopers

Samen Slim Zorgen Thuis

Samen Slim Zorgen Thuis helpt de arbeidsmarkt en de hulpvraag van burgers te ontwikkelen en brengt maatschappelijke en economische vraagstukken samen.


Samen Slim Zorgen Thuis is hét concept van morgen waarin het mbo dé motor is voor versnelling van maatschappelijke verandering. 

Summa Zorg ontwikkelt concepten om beschikbare zorgtechniek met uiteenlopende partners te vertalen naar praktische producten en toepassingen. We zoeken naar mogelijkheden om mensen uit een sociaal isolement te halen en delen kennis over bijvoorbeeld dementie en zorgtechnologie. Door generaties met elkaar te verbinden leren studenten en senioren van elkaar.

Resultaten

  1. Studenten van het Summa College doen praktijkervaring op in het Wijkleerbedrijf Lokaal+, een ontmoetingsruimte voor buurtbewoners.
  2. Studenten helpen zorgvragers technologische hulpmiddelen te gebruiken, zoals tablets, smartphones en specifieke apps.
  3. De Slimmer Leven Challenge is een zorgcompetitie waarin studenten van de TU Eindhoven, Fontys Hogescholen en het Summa College samenwerken om snel en soepel zorginnovaties te creëren en te implementeren.
  4. Summa Zorg bereidt een nieuwe aanvraag voor bij het Regionaal Investeringsfonds MBO, samen met ruim 35 partners uit bedrijfsleven, overheid, onderwijs, zorg en maatschappelijke organisaties. Doel is een toekomstgerichte opleiding op te zetten die aansluit bij de duurzame arbeidsmarkt voor niveau 2-studenten.

Onderwijsaanbod

In alle opleidingen van Summa Zorg is het onderdeel Zorg en technologie opgenomen. Studenten leren vooral technologische hulpmiddelen toe te passen in het zorgproces. Door henzelf of door de zorgvrager. Vooral voor niveau 2 Helpende Zorg en Welzijn verschuift het onderwijsaanbod van leren werken in een instelling naar leren werken bij mensen thuis. Wij verwachten dat deze tendens zich ook zal voortzetten naar de zorgopleidingen niveau 3 en 4.

Contactpersoon
Hilde Meijs - directeur