‹ Terug naar alle regionale pacten
  • Home
  • Kopgroep
  • Beschikbaar: nieuwe keuzedelen Zorg en Technologie mbo

Beschikbaar: nieuwe keuzedelen Zorg en Technologie mbo

‘Sofies Leerreis’ is een volledig en regulier onderwijsprogramma dat zich richt op Zorg en Technologie en Zorginnovaties en Technologie voor studenten Verpleegkunde, Verzorgende IG en Maatschappelijke zorg in het mbo. Het materiaal van de nieuwe keuzedelen is vanaf juni 2017 vrij toegankelijk en gratis beschikbaar.

Beschikbaar: nieuwe keuzedelen Zorg en Technologie mbo

Op 30 juni lanceerde Zorgpact Midden Nederland Sofies leerreis: keuzedelen Zorg en Technologie (niveau 3) en Zorginnovaties & Technologie (niveau 4) in het mbo. Bijna 100 deelnemers werden in het gebouw van MBO Utrecht door Margreet Rookmaker (lid CvB MBO Utrecht) verwelkomd. Samen vormden de geïnteresseerden een diverse groep; mensen kwamen uit alle landhoeken en verschillende sectoren: onderwijs, zorg en welzijn, bedrijfsleven en (regionale) overheid.

Zorg van de toekomst
Sofies Leerreis’ is een volledig en regulier onderwijsprogramma dat zich richt op Zorg en Technologie en Zorginnovaties en Technologie voor studenten Verpleegkunde, Verzorgende IG en Maatschappelijke zorg in het mbo. Het doel van de keuzedelen is toekomstige zorgprofessionals bekend maken met de combinatie zorg en technologie. Op deze manier kunnen studenten inspelen op de veranderingen in zorg en welzijn en zijn ze optimaal toegerust om de zorg van de toekomst te bieden.

Door middel van weblectures wordt studenten in de zorg vertrouwd met moderne technologie in dagelijkse beroepspraktijk. Sofie, een beginnend student, neemt de studenten mee langs acht thema’s van de keuzedelen ‘Zorginnovaties en technologie’ en ‘Zorg en technologie’. Zij is de verbindende schakel en introduceert elk thema in een filmpje waarvan de opnames zijn opgenomen in de zorg- en welzijnslocaties in regio Utrecht. Reflecteren is een wezenlijk aspect in de leerreis. Naast deze filmpjes maken weblectures, vlog opdrachten en intervisies onderdeel uit van het onderwijsprogramma.

Parel in het Zorgpact
De keuzedelen zijn een prachtig resultaat van een samenwerking tussen Zorg en Welzijn, enkele start-ups en vier onderwijsinstellingen: het Hoornbeeck CollegeMBO AmersfoortMBO Utrecht en het ROC MN. De partijen hebben twee jaar aan de keuzedelen gewerkt. Dat vier onderwijsinstellingen samen lesmateriaal ontwikkelen, is uniek. Doekle Terpstra, aanjager van het Zorgpact, complimenteerde de vier ROC’s. Terpstra: ‘De tijd van binnen de eigen instelling denken is voorbij. Deze vier ROC’s hebben aangetoond dat samenwerken veel meer oplevert.’ Terpstra noemde de samenwerking een parel in het Zorgpact en een voorbeeldige samenwerking binnen het thema zorg en technologie.

Gratis beschikbaar
De partners zijn niet alleen bereid tot samenwerken, maar ook tot delen: zij hebben het materiaal van Sofie’s leerreis vrij toegankelijk en gratis beschikbaar gesteld. Daarmee staat de kennis staat nu open voor alle ROC's, hogescholen en het zorgwerkveld. Ook is het mogelijk een workshop te volgen, wanneer instellingen gebruik willen maken van de keuzedelen.

Download hier informatie over de keuzedelen:
De themamap
De docentenhandleiding
De beoordelingsportfolio (examen niv. 3)
De beoordelingsportfolio (examen niv. 4)

Contact
Voor het opvragen van de keuzedelen en meer informatie neem contact op met secretariaat@utrechtzorg.net.