‹ Terug naar alle regionale pacten
  • Home
  • Kopgroep
  • Summa Zorg trots op het keurmerk ‘topopleiding’

Summa Zorg trots op het keurmerk ‘topopleiding’

De zorg is in beweging, maar schreeuwt om een nieuwe wending. Senioren worden geacht langer thuis te blijven wonen, terwijl de thuiszorg wordt wegbezuinigd. In 2025 hebben senioren zo’n 14 miljard euro te besteden aan diensten. Zij nemen hiermee de regie in handen om oplossingen te vinden voor hun zorgvragen. Voor Dienstverleners op MBO 2 niveau biedt dit grote kansen. Dit betekent toekomstgericht opleiden en inspelen op de nieuwe marktvraag, veranderende zorg en snelle technologische vernieuwing, nu en in de toekomst.

Summa Zorg trots op het keurmerk ‘topopleiding’

De veranderde marktvraag vereist andere vaardigheden en nieuw onderwijs. In het project Samen Slim Zorgen Thuis is Summa Zorg samen met 42 partners aanjager van deze vernieuwingen. Niet zo gek dus dat ze onwijs trots zijn op het feit dat de opleiding Dienstverlener zorg & welzijn het keurmerk ‘topopleiding’ heeft gekregen.

Joey Schoenmakers, eerstejaars student Dienstverlener zorg en welzijn, vertelt over deze opleiding en waarom dit keurmerk meer dan verdiend is:

De combinatie zorg en techniek 

"De zorgsector heeft me altijd aangesproken. Vroeger nam mijn moeder me al weleens mee naar het verzorgingshuis waar ze werkte. Ik maakte ouderen van dichtbij mee. Ik vind het een fijne doelgroep om mee te werken. Ze hebben hulp nodig en alleen als je je hart op de goede plek hebt kun je ze helpen.

Ik ben vijf jaar werkzaam geweest als activiteitenbegeleider maar had toen nog geen diploma. Toen mijn werk daar ophield zocht ik ander werk. Ik kwam terecht in een compleet andere branche: de techniek. Toch bleef werken in de zorg in mijn achterhoofd. Via Monique, toen nog teammanager bij Summa, kwam ik terecht bij deze opleiding. Van de combinatie zorg en techniek werd ik meteen enthousiast. Ik heb me ingeschreven en ben zo snel mogelijk begonnen."

Elke schooldag is anders 

"De dagen zijn divers. Leerzame praktijkopdrachten worden afgewisseld met interessante theorielessen. Ik loop twee dagen per week stage bij Lokaal+. Daar komen veel mensen: van mantelzorgers die er een dagje tussenuit willen tot ouderen die zich alleen voelen en graag iets leuks willen doen. We organiseren kook- en spelletjesmiddagen. Waarbij we begeleiding bieden en natuurlijk zelf ook gezellig meedoen.

Het meest bijzondere wat ik heb meegemaakt tijdens mijn opleiding is de Slimme zorgwoning die in 2016 gebouwd is. Dit is een éénpersoonswoning met daarin verschillende technische snufjes. Denk aan vloersensoren voor als iemand valt en medicijndoosjes die piepen als je medicijnen moet innemen. Allemaal hulpmiddelen om mensen langer zelfstandig te laten wonen. Ik geef daar rondleidingen aan bezoekers zoals directieleden of studenten."

Toekomstplannen en het keurmerk 

"Mijn plan is om adviseur en promotor te worden op het gebied van ‘langer thuis wonen’. Dat is de toekomst. Deze opleiding sluit daar perfect op aan. Of het nu gaat om techniek die aangesloten moet worden binnen een woning of een stukje zorg en welzijn verwerken in een plan… De opleiding is breed en erg divers. Dat is precies wat het leuk maakt en houdt. Als het even kan ga ik ook internationaal aan de slag. Go big or go home.

Over de opleiding ben ik heel positief. Iedereen krijgt persoonlijke begeleiding en de hulp die ze nodig hebben. Dat is ontzettend fijn. Daarnaast word je op de beste manier voorbereid voor de toekomst. Je hebt namelijk met veel situaties te maken die ook in de praktijk voorkomen. Dat is precies de reden waarom deze opleiding het keurmerk echt verdient."

Het keurmerk ‘topopleiding’ wordt niet zomaar gegeven. De kwaliteit van honderden scholen wordt gecheckt en vergeleken. Alleen scholen met de hoogste kwaliteit van onderwijs ontvangen het felbegeerde keurmerk. Dit betekent dat de opleiding Dienstverlener zorg en welzijn tot de beste van Nederland behoort.

Gerelateerd aan