Vitalab!

VitaLab! is een onderzoek- en uitvoeringslab in Leiden-Noord, waarbij mbo-studenten en buurtjongeren bijdragen aan het bedenken en uitvoeren van plannen op het gebied van vitaliteit voor ouderen.


VitaLab! verbindt met vmbo en trekt de lijn door naar het hbo. Mbo is het geraamte waar omheen de uitdagingen georganiseerd worden en de verbindingen met andere opleidingen worden opgezocht.

Leiden-Noord is een kwetsbare wijk in Leiden. Er is sprake van een economisch kwetsbare buurt, een mix van veel verschillende culturen. Er komen in verhouding veel migrantenouderen voor.

Jongeren van het mbo zijn een belangrijke interventie in het maatschappelijk veld, omdat zij in staat zijn om de taal te spreken van een grote groep medelanders die zich vaak onbegrepen en ongehoord voelen, zij zijn in staat om bij te dragen aan het versimpelen, praktisch maken en uitvoeren van tal van vraagstukken. De combinatie van academisch en praktisch kennis- en kundeniveau maakt dit lab uniek en Nederland en bijzonder in denkkracht en uitvoering.

Resultaten

Jongeren worden uitgedaagd rondom vraagstukken uit de praktijk, waarbij de praktijk het onderwijs in komt. Bijvoorbeeld: Marente (zorginstelling voor ouderen) vraagt zich af hoe vitaliteit onder ouderen kan worden bevorderd. Jongeren gaan aan de slag, ze gaan in gesprek met ouderen, met zorginstellingen, met "gewone" mensen. Ze presenteren vervolgens hun plannen aan ouderen, zorginstellingen, onderzoekers. Vervolgens gaan de jongeren de plannen ook uitvoeren. Zo komen ze al vroeg in contact met verschillende partijen, leren zelf projecten opzetten en uitvoeren.

Een ander voorbeeld van een vraagstuk is: hoe obesitas in Leiden-Noord tegen te gaan? Jongeren gaan op onderzoek en proberen dingen uit, zoals het ontwikkelen van een "DunnerBox" (in plaats van DonerBox) in samenwerking met een snackbar of het ontwikkelen van een game in de wijk die uitdaagt tot vitaliteit en eenzaamheid moet voorkomen.

Onderwijsaanbod

Dit initiatief is beschikbaar voor vmbo- en mbostudenten. Voor mbo-studenten wordt het opgenomen als onderdeel van het excellentietraject.

Contactpersoon

Zorgpartners
  • Marente
  • Vereniging Het Zonnehuis
Overheidpartners
  • Gemeente Leiden
Overige partners
  • Politie