‹ Terug naar alle regionale pacten
  • Home
  • 2e Landelijke Werkdag Zorgpact groot succes

2e Landelijke Werkdag Zorgpact groot succes

Ruim 500 bezoekers uit zorg, welzijn, onderwijs en overheid presenteerden op de Landelijke Werkdag Zorgpact de (tussen)resultaten van hun regionale samenwerkingen gericht op betere zorg door goed opgeleide zorgprofessionals. Ze kregen daarbij de steun in de rug van het kabinet, dat het Zorgpact ook in 2017 en 2018 doorzet om de succesvolle aanpak van regionale samenwerkingen verder te versterken.

2e Landelijke Werkdag Zorgpact groot succes

Van Zeeuws-Vlaanderen tot Noordoost-Groningen en van de Randstad tot de Achterhoek: uit alle regio's van Nederland kwamen bestuurders, beleidsmakers en professionals bij elkaar om hun aanpak en ervaringen met elkaar te delen. 16 regionale zorgpacten, de actieagenda's gericht op betere aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt in zorg en welzijn, presenteerden hun resultaten en plannen voor de toekomst op het bomvolle en gezellige Zorgpactplein. Daar waren ook de 58 goede voorbeelden uit de Kopgroep te vinden. Succesvolle samenwerkingen in onder meer de wijkzorg, welzijn, GGZ en eerstelijnszorg lieten zien hoe zij het verschil maken voor cliënten.

Ook de ruim dertig deelsessies werden druk bezocht. Naast de aanpakken van een aantal regionale zorgpacten en koplopers waren er ook sessies over onder meer E-health, de keuzedelen mbo voor zorg en welzijn en de ruimte in de regels. De rode draad door het middagprogramma werd gevormd door vier inhoudelijke thema's die in de regio's veel naar voren komen: leren in de praktijk, permanent leren, zorg en technologie en passend werk voor alle opleidingsniveaus. Het middagprogramma werd afgetrapt met zes inhoudelijke Talks, die hier te bekijken zijn.

In de plenaire opening kwam de variëteit in de voortgang en resultaten in de verschillende regio's goed naar voren. Er zijn meerdere routes naar succes, zoals Monica Roose (directeur ViaZorg - Zorgpact Zeeland), Jan Bogerd (vz CvB Hogeschool Utrecht - Zorgpact Midden Nederland) en Harry de Bruijn (lid CvB ROC Mondriaan - Koploper Project STRONG) illustreerden. Dit werd onderstreept met de openingsfilm, die het enthousiasme, de energie en de uitdagingen van de Zorgpactsamenwerkingen verbeeldde. Door middel van de videoboodschap van minister Schippers van VWS liet het kabinet weten deze energie en de resultaten te steunen door het Zorgpact nog twee jaar door te zetten.

In de afsluiting blikten Anja Schouten (bestuursvoorzitter Zorgbalans), Ineke van der Wal (directeur Gezondheid en Welzijn Hogeschool Windesheim) en Kees van der Burg (directeur-generaal Langdurige Zorg van het ministerie van VWS) vooruit naar de toekomst. Er werd gesproken over een stille revolutie die plaatsvindt in de regio's. Doekle Terpstra beaamde dat: "Nu is het zaak om met nieuwe energie deze revolutie voort te zetten."

Kon u er niet bij zijn en wilt u een indruk krijgen van de Landelijke Werkdag? Of was u er wel bij, maar wilt u de hoogtepunten graag nog een keer beleven? Bekijk dan het online magazine of de aftermovie!