‹ Terug naar alle regionale pacten
  • Home
  • Energiek Symposium Extra Strong

Energiek Symposium Extra Strong

Op 23 juni 2016 kwamen er 160 deelnemers bij elkaar voor het startsymposium Extra Strong. Het thema van het Symposium was “Innovatie en co-creatie van onderwijs en arbeidsmarkt binnen zorg & welzijn”.

Energiek Symposium Extra Strong

Extra Strong richt zich op de verbetering van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Het veranderende zorg- en welzijnslandschap vraagt andere competenties van toekomstige medewerkers. Daarom wordt een innovatieve opleiding medewerker zorg & welzijn ontwikkeld, die meer ondernemende, preventief werkende en wijkgerichte medewerkers aflevert. Ook wordt er ingezet op verbinding en samenwerking tussen mbo en hbo. Thema’s zijn het bevorderen van de doorstroom, het creëren van een uitdagender leeromgeving in de (langdurige) zorg en de inzet van (zorg)technologie. Tot slot wordt gewerkt aan Online Learning for Life, waarin leren in de praktijk en onderwijs met technologische innovaties centraal staat. Voorbeelden hiervan zijn online coachen en begeleiden van (GGZ) cliënten of de virtual classroom, waarin studenten op school real time lessen volgen vanuit het ziekenhuis.  

Uniek in Extra Strong is het grote aantal partners, vanuit de verschillende branches. Betrokken zijn: penvoerder ROC Mondriaan, De Haagse Hogeschool, Hogeschool Leiden, Hogeschool Rotterdam-Rotterdam Academy,  Parnassia, WoonZorgcentra Haaglanden, Haagse Woon- en Wijkzorg, Careyn, Respect Zorggroep, Saffier de Residentiegroep, Pieter van Foreest, Florence, Middin, Ipse de Bruggen, Xtra, HagaZiekenhuis, MCH/Bronovo-Nebo, Alrijne, ZorgZijn Werkt, Menskracht 7, Noordhoff Health, GGZ Ecademy, Learning Connected.  

Het plenaire deel werd grotendeels geleid door de ambassadeurs van Extra Strong. Deze ambassadeurs zijn Sam Schoch (bestuurder van Middin), Hedwig Slot (directeur Landsteiner Instituut), Eric Lemstra (bestuurder van Xtra), Nolly van der Zeijden (bestuurder Parnassia) en Harry de Bruijn (lid van College van Bestuur Roc Mondriaan). Eric Lemstra ging in gesprek met  Doekle Terpstra, aanjager van Zorgpact , Nolly van der Zeijden en Hedwig Slot over de betekenis van Extra Strong voor de regionale samenwerking en innovatie.

Ron Blaauw sloot het algemene gedeelte af met “waarom moeilijk doen als het samen kan”, een inspirerend voorbeeld uit de hospitality-wereld.

Kennisdeling van innovaties, samenwerken en verbinden tussen de partners van Extra Strong  stonden vervolgens  centraal in 20 workshops. Een concrete demonstratie van technologische innovatie werd onder andere  gegeven door van Zora de robot.

De middag werd afgesloten door wethouder Ingrid van Engelshoven die nogmaals benadrukte dat Extra Strong zowel belangrijk is voor verbinding tussen de toekomstige beroepen en de studenten in opleiding als voor inhoudelijk goede en bereikbare ondersteuning van de burgers in de regio Haaglanden.

Hiervoor is de innovatie-kracht en samenwerking tussen onderwijs, arbeidsmarkt en gemeente cruciaal.