‹ Terug naar alle regionale pacten
  • Home
  • Kick-off van Leren in de Praktijk serie

Kick-off van Leren in de Praktijk serie

Kick-off van Leren in de Praktijk serie

Op dinsdag 26 juni 2018 werd de serie Leren in de Praktijk afgetrapt. Met 50 deelnemers vond de eerste bijeenkomst plaats in Didam bij Koploper Wijkleercentra Achterhoek en Liemers, waar de rol van de opleider centraal stond. De inleiding werd door Cisca van der Span en Corinne Vellekoop verzorgd. Hierin benoemde Cisca dat het idee van het wijkleercentra als een “plan op een bierviltje begon” en dat je gewoon aan de slag kunt gaan.

Vervolgens namen Aimée Hoeve en Wietske Kuijer van Koploper Sparkcentres het over en bespraken het theoretische gedeelte, waarin zij het profiel van de lerende wijk uitlegden. De theorie werd verbonden met de praktijk door het interview met wijkdocent Natasja Geurts. Aan haar werd gevraagd welke rollen zij op zich neemt en welke niet. Hierin benoemde zij eerlijk dat lang niet alle rollen ook daadwerkelijk gevuld worden of juist door andere collega’s worden opgepakt.

Voorafgaand aan de bijeenkomst gaven de deelnemers aan de rol van opleider als coach het belangrijkst te vinden. Na de inleiding van Aimée Hoeve en Wietske Kuijer vonden er tafelrondes plaats waar de deelnemers een rol konden uitkiezen om verder over door te praten, met het interview als voorbeeld in hun achterhoofd. Na afloop van de tafelrondes beschouwden de meeste deelnemers de rol van opleider als verbinder tussen theorie-praktijk als het belangrijkst. Deelnemers hadden kennis opgedaan, nieuwe contacten gelegd en gingen met nieuwe inzichten en vol inspiratie weer naar huis om aan de slag te gaan om de rol van de opleider verder te verbeteren. 

Tot slot sprak Cisca nog een tip uit: “Ik merk dat als we over euro’s beginnen te praten dat het gesprek dan ingewikkeld wordt. Als je praat met elkaar over wat we willen, dan bereiken we veel meer. Wat willen we en hoe kunnen we dit zo simpel mogelijk oppakken en dan kijken we later naar hoe we dat dekken”.