‹ Terug naar alle regionale pacten
  • Home
  • Landelijke Werkdag Zorgpact groot succes

Landelijke Werkdag Zorgpact groot succes

De grootste innovatiebeweging in zorg en welzijn vierde op woensdag 6 december in Amersfoort het samenwerken aan de zorg van de toekomst. 500 bezoekers uit zorg, welzijn, onderwijs en overheid deelden op de Landelijke Werkdag Zorgpact de resultaten en geleerde lessen van regionale samenwerking met elkaar. En belangrijker nog: zij maakten nieuwe plannen om de samenwerking tussen zorg, welzijn, onderwijs en overheid verder te versterken. Deze beweging is niet meer te stoppen: door samen te werken aan goed toegeruste professionals kan iedereen in ons land de best mogelijke zorg krijgen.

Landelijke Werkdag Zorgpact groot succes

Een echte werkdag

Overal in het land slaan zorg en welzijn, onderwijs en overheid de handen ineen om te werken aan de zorg van de toekomst. Het Zorgpact geeft deze innovatieve samenwerkingen een duwtje in de rug. Na drie jaar is de Zorgpactbeweging, met 70 goede voorbeelden van samenwerking in de Kopgroep, en 16 regionale Zorgpacten, uitgegroeid tot een krachtig innovatief netwerk. De Landelijke Werkdag Zorgpact van dit jaar stond in het teken van de resultaten die de samenwerkingen hebben behaald, de lessen die ze daarvan geleerd hebben én de ambities die ze hebben om nog meer uit die samenwerking te halen. Bezoekers staken op de Landelijke Werkdag hun handen uit de mouwen: zo bespraken ze de ervaringen van collega’s in een Practice makes perfect-sessie, interviewden een vernieuwer, hielpen mee oplossingen voor belemmeringen te bedenken in de Denktank en werkten aan een toekomstagenda in het onderdeel Toekomstmuziek.

Twee bewindslieden aanwezig op de Landelijke Werkdag. Fantastisch! Onderstreept het belang van het Zorgpact. - Doekle Terpstra

Bij aanvang van de dag werd de publicatie ‘De samenwerking dient de mens’ uitgedeeld. In deze uitgave worden de belangrijkste inzichten van de innovatieve samenwerkingen gepresenteerd. Tijdens de plenaire opening benadrukte aanjager Doekle Terpstra het werkkarakter van de dag: "We zijn vandaag bij elkaar om te leren, elkaar te inspireren en vooral om te dóen."  

Minister en staatssecretaris onder de indruk

Minister Hugo de Jonge en staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS sloten de dag af en waren onder de indruk van de vorderingen van de samenwerkingen. Minister Hugo de Jonge: "Techniek en zorg zal in de toekomst steeds meer bij elkaar gebracht worden." Sofies Leerreis werd genoemd als een van de goede voorbeelden van het Zorgpact waarin zorginnovaties en technologie belangrijke thema's zijn. De keuzedelen die ontwikkeld zijn in dit project dragen bij aan de ontwikkeling van Zorg en Technologie in het MBO onderwijs. 

Hoe brengen we het Zorgpact verder? "Er gebeurt zoveel in de regio. Door alle initiatieven en arbeidsvraagstukken in de regio te bundelen, kunnen onderwijs en arbeidsmarkt nog dichter bij elkaar worden gebracht", aldus de minister.

Staatssecretaris Paul Blokhuis benadrukte dat overbodige regelgeving opgeruimd dient te worden: "Daar valt nog veel te winnen. Dat werd me op deze Landelijke Werkdag ook weer duidelijk. Als je kiest voor een ander specialisme moet je als het ware de hele opleiding opnieuw doen. Dat we eisen stellen is logisch, maar dit moeten we toch slimmer kunnen organiseren. Zo zijn er meer regels die we tegen het licht kunnen houden. Er zit veel potentie in de mensen die werken in de zorg, die moeten we optimaal inzetten.”

Magazine

Kon u er niet bij zijn en wilt u een indruk krijgen van de Landelijke Werkdag? Of was u er wel bij, maar wilt u de hoogtepunten graag nog een keer beleven? Bekijk dan de impressie van de dag in het online magazine.

Daarnaast kunt u ook de opbrengsten van de sessies Toekomstmuziek en Denktank bekijken.