‹ Terug naar alle regionale pacten
  • Home
  • Vrijuit bewegen door middel van slimme technologie

Vrijuit bewegen door middel van slimme technologie

Door middel van slimme technologie kunnen ouderen in het nieuwe Voorveldse Hof vrijuit bewegen door het gebouw. In een interview voor vno-ncw vertellen Huub Albreghs en Michiel Schaffelaar over de voordelen van domotica.

Vrijuit bewegen door middel van slimme technologie

Het geheim van het verpleeghuis Voorveldse Hof heet domotica. Ofwel huishoudelijke elektronica waarmee de bewoners in de gaten gehouden kunnen worden. Elektronica die je nauwelijks ziet. Indien nodig dragen bewoners een polsalarm met dwaaldetectie. Het personeel kan zo zien waar zij zich bevinden. In de kamers van bewoners kunnen bewegingssensoren en webcams worden geplaatst. Albreghs en Schaffelaar noemen een aantal voordelen van de huishoudelijke elektronica.

Rust 

Domotica brengt rust, omdat de zorg meer op afroep komt dan op gevoel. In het verleden werden bijvoorbeeld drie rondes gelopen per nacht, om te kijken of iedereen lag te slapen. Het risico daarbij is dat mensen wakker schrikken en vervolgens weer in slaap moeten komen. Minder rondes betekent in dit geval meer rust voor de bewoners. En rust is belangrijk voor mensen met dementie, die in hun verwarring gevoelig zijn voor allerlei prikkels.

Wegnemen van frustratie 

Ten tweede neemt domotica frustraties weg: ‘Vroeger was een woongroep afgesloten met een glazen deur. Bewoners konden wel zien wat er achter die deur gebeurde, maar er niet naartoe. Zo werd hun aandacht juist gevestigd op de gesloten deur, en dat leidde tot frustratie.’ Nu de oorzaak van de frustratie is weggenomen, merkt het personeel een onverwachts effect. De bewoners zijn blij dat ze de woongroep kunnen verlaten, maar kunnen moeilijk omgaan met de gesloten deur die zij bij terugkeer treffen. 'Bezoek' van buiten moet immers worden toegelaten door het personeel. 'We merkten dat bewoners in paniek raakten. Daarom hebben we ze een tag gegeven waarmee ze zelf de deur open kunnen doen', aldus Schaffenaar.

Meer domotica betekent niet per se dat je minder personeel hoeft in te zetten

Patronen in kaart brengen 

Ook kan technologie helpen om patronen in kaart te brengen. Schaffelaar: 'Iemand die er 's nachts op gezette tijden uitgaat om naar de wc te gaan, kan het personeel gaan helpen. Zo merkten we dat een bewoner altijd heel vroeg op stond om zich te gaan wassen. Je kunt dan proberen om dat gedrag te veranderen, maar we hebben besloten om hem zijn gang te laten gaan. Blijkbaar hecht hij aan zijn privacy en wil hij niet door het personeel worden geholpen bij het wassen.' 

Meer tijd voor de bewoners 

Tenslotte betekent het inzetten van domotica dat er meer tijd is voor aandacht voor de bewoners. 'Meer domotica betekent niet per se dat je minder personeel hoeft in te zetten,' zegt Schaffelaar. 'Overdag is aandacht voor de bewoners de grotere wens. Die voelen zich veiliger met een bekend gezicht van iemand die ook nog eens iets met hen doet.' En daar is nu meer tijd voor.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Bron: https://www.vno-ncw.nl